15. lokakuuta 2007

Minne tuuli kuljettaa?

”Missä on Ohto synnytetty, mesikämmen käännytetty?
Luona kuun, tykönä päivän, Otavaisen olkapäillä.
Sieltä on maahan laskettuna
Kultaisessa kätkyessä, vitjoilla hopeisilla”

Suomalaisten vanhassa pakanallisessa perinteessä Ilman elementtiin liitetyllä tiedolla ja sanoilla on ollut tavattoman suuri merkitys. Olemme olleet laulajia ja uskoneet sanojen voimaan. Se, mistä kaikki on saanut alkunsa on liitetty ’tietoon synnyistä’ ja tiedon kautta tuon ilmiön ’hallitsemiseen’. Opimme ymmärtämään jotain olennaista jostain ilmiöstä, kun tiedämme mistä se on saanut alkunsa. Pystymme enää hatarasti tajuamaan, mitä Karhun syntysanojen takana on piillyt, kuinka suuri merkitys Otson Jumalallisella alkuperällä on esi-isillemme ollut. Olemme kadottaneet todellisen tiedon Karhusta, sen synnyn ymmärtämisen.

Syntyjen tunteminen on yhä edelleen portti jonkin asian oivaltamiseen, halutuunottoon ja ymmärtämiseen. Ilma on kaiken alku: siemen joka istutetaan maahan, Aamurusko joka nousee yön pimeyden jälkeen taivaanrantaan, orastava ymmärrys itsestämme.. Ellemme tiedä keitä olemme, mistä olemme tulleet ja miksi olemme muovautuneet sellaisiksi kuin olemme, emme tunne syntyämme emmekä todella hallitse elämäämme! Tieto on nykyään sekä yli- että aliarvostettua. Elämme ”tietoyhteiskunnassa”, mutta juuri tiedon ylitarjonnan takia harvemmin omaksumme mitään asiaa syvällisesti. Emme tunne omaa historiaamme, omia haavojamme, esi-isiämme tai oman maamme ja kuttuurimme vaikutusta itseemme.

Ymmärrämmekö sanojenkaan voimaa? Näemme viikottain ympärillämme tuhansia lyhyitä lauseita ”Just do it” tai ”Surmaaja joutui sairaalaan” , mutta rekisteröimme tuskin lainkaan niiden mukana tulevaa informaatiota. Onko näillä tiedon pätkillä silti vaikutusta siihen, mitä ajattelemme? Entä jos jokainen pieni informaatiopätkä vaikuttaa meihin? Muovaa meitä hitusen? Entä jos jommankumman vanhempamme lausuma ”Et ole kovin älykäs” on ollut yksi syntysanojamme, maaginen lause, joka on kääntänyt koko elämämme suunnan? Entä jos Nike on muovannut yhteiskunnasta sellaisen kuin se nyt on? Onko meidän Todellinen Tahtomme ilmaistu meille mainonnan kielellä: ”Just do it?” ja onko se sama asia kuin ”Tee mitä tahdot on oleva koko Laki”? Väittäisin, että olemme pahasti metsässä sen suhteen mitä tahdomme tehdä.

Koska sanat ovat näennäisen abstrakteja ja tiedon maailma harhaanjohtavan looginen, elämme jatkuvasti siinä illuusiossa, että ymmärrämme, mitä tietäminen on ja hahmotamme maailman rationaalisesti. Luulemme, että ajatuksilla ei ole voimaa, nehän ovat tietoisia! Kuinka paljon harkitsemme sitä, mitä puhumme muille? Punnitsemmeko jokaisen sanan, jonka suustamme päästämme vai lörpöttelemmekö ajattelematta, antaen sanojen kuljettaa meitä mukaanaan kuin lehtiä syksyisessä tuulessa. Onko lehdellä voimaa tuuleen ja siihen mihin se kulkeutuu. Suomalaiset ovat joskus olleet säänoitia, hallineet elementtejä luonnossa? Voimmeko vielä opetella ymmärtämään Ilmaa ja tuulta? Emme voi hallita Elementtejä, mutta voimme toimia niiden kanssa harmoniassa. Voimme olla tietoisia siitä, minne tuuli meitä vie.

~Mari~

Ei kommentteja: