4. kesäkuuta 2007

Maljojen kunkku käänteisenä

Juteltiinpa Marin kanssa varsin taas todellisuudesta ja niin edelleen. Tultiin johtopäätökseen, ettei myötätuntoa voi kaataa semmoiseen astiaan, joka on lähtökohtaisesti kuin norsun räpylä, eli alahuuli alaspäin. Myötätunton lähde on siis sisikunnassa kullakin. Lisäksi mietittiin, miksi se on niin vaikeaa, se itsensä rakastaminen. Luultavasti siksi, että olemme niin oivallisen perusteellisesti ohjelmoidut. Painottaisin muuten, että tämä on minun tulkintaani ns. todellisuudesta ja Marilla voi olla asiasta oma tulkintansa, mikä taas on niin, niin Ferillistä että oikein.

Myöhemmin heräsin päikkäreiltä tenttikirjan alta, ja ajattelin, että Wachowski veljesten Martix on vuosisatamme tärkein elokuva. Ei siksi, että se osoittaa, että matriksi on, vaan siksi, että se osoittaa, että on myös todellisuus. Kun heräämme todellisuuteen, se vaatii uutta orientaatiota: nöyrää opettelua ja omien virheiden myöntämistä. Elokuva myös mehukkaasti osoittaa, ettei vallitseva yhteiskunta ole sama asia kuin todellisuus. Myös vallitseva yhteiskunta on osa sitä matriksia, jonka minä ja sinä luomme mielikuvituksissamme. Vain häpeäänsä hellivät jaksavat metsästää rakkautta yhteiskuntamatriksista. Vain todellisuudessa Rakkaus pesii, eikä siellä muuta pesikkään ja tie sinne löytyy, kun kohtaa itsensä, jälleensyntyy todellisuuteen.



Rosakko

1 kommentti:

Mari Tornio ja Rosa Kokko kirjoitti...

Myötätunnosta vielä: myötätunnon opettelu todella lähtee itsestä, sillä se, mistä Rosa käytti termiä "myötätunnon kaataminen" on minun mielestäni oikeastaan sitä, että koittaa olla toiselle ihmiselle läsnä. Todellinen läsnäolo on mahdollista vasta sitten, kun pystyy olemaan hetkessä ja läsnä omassa itsessään. Läsnäolon edellytyksenä on myös se, että toinen ihminen haluaa tulla kohdatuksi.

Olen tässä blogissa monesti kirjoittanut siitä, miten vaikeaa tässä ja nyt oleminen nykyään on. Osa meistä on suurimmaksi osaksi ajatuksissaan ja osa tunteistaan. Heilahtelemme kahden ääripään välillä. Harvempi meistä osaa olla läsnä omassa itsessään, vaikkapa sitä pöytää pyyhkiessä, kuten Lotan linkittämän artikkelin esimerkissä.

Olemme kuitenkin sielun eri osien ja ruumiin muodostama kokonaisuus. Tarkoituksenamme on olle eheitä. Vasta ollessamme sopusoinnussa kaikilta osiltamme voimme tarjota aitoa myötätuntoa. Aito myötätunto ei ole idioottimaista empatiaa eikä sen kummemmin ankaraa arvostelua. Myötätunto on mielestäni sitä, että pystyy edes hetkeksi asettumaan yhtyteen toisen kanssa ja näkemään tämän sellaisena kuin hän pohjimmiltaan on.

Myötätunto on tässä ja nyt. Myötätunto syntyy itsestä, siitä että pystyy antamaan anteeksi itselleen. Kun on sopusoinnussa itsensä kanssa oppii antamaan myös muille anteeksi muille heidän vikansa ja näkemään heissä muutakin kuin sen mikä ensinäkemältä ihastuttaa tai vihastuttaa.

~Mari~