21. syyskuuta 2007

Riikinkukkoilua


Alla oleva teksti on suomennettu ja muokattu Yezidien omilta sivuilta.

Aikojen alkaessa Äärimmäisin ÄitiJumala loi Riikinkukkoenkelin ilmentääkseen itseään näkyvänä, luonnollisena ja maailmankaikkeutta luovana olentona. Riikinkukkoenkelissä, Melek Tausissa siis Äärimmäisen ÄitiJumala virtaa aineellisemmassa, kiinteämmässä muodossa. Avittaakseen maailman luomisessa Melek Tausia Äärimmäinen ÄitiJumala loi myös kuusi muuta Suurenkeliä, jotka ovat kuten Riikinkukkoenkelikin, ÄitiJumalan virtaamia, eivätkä Hänestä erillisiä.

Melek Taus syntyi Äärimmäisestä Jumalan Valosta, jonka ÄitiJumalatar näki heijastuvan avaruuden mustana kaareutuvasta pinnasta. Valon äitiaallokkeesta sukeutui Melek Taus, Valontuoja seitsenvärisenä, jossa muodossa hän vielä nykyäänkin jatkaa ilmenemistään ja yleisimmin hänet nähdään sateenkaarena auringon ympärillä. Yezidit myös väittävät, että Melek Taus ja kuusi Suurenkeliä ovat yhdessä sateenkaaren seitsemän väriä. Näin ollen kuusi Suurenkeliä olivat alun alkujaan osa Melek Tausia, varhaisinta sateenkaarisäteilyä, joka jakaantui tullakseen sateenkaaren seitsemäksi väriksi, jotka yhdessä ovat Seitsemän Suurenkeliä. Kaikki värit syntyvät, kun auringon valo osuu vesipisaraan ja hajoaa sateenkaareeksi. Näin meren ja taivaan sinisestä tuli Melek Tausiin itseensä liitetty väri.

Melek Taus on siis sekä Äärimmäisen ÄitiJumalan muoto, että yksi Seitsemästä Suurenkelistä, mikä on se kosminen seitsikko, joka tunnetaan monissa hengellisissä perinteissä. Juutalaisilla, kristityillä, persialaisilla ja egyptiläisillä on kaikillä seitsemän enkeliä ja luojia, synnyttäjiä. Yezidien Mustassa Kirjassa, Meshefê Re’ssä on yksi luku, joka kuvailee Seitsemää Suurenkeliä ja yhdistaää heidän luomisensa Maailmankaikkeuden luomisen seitsemään päivään. Ensimmäisenä teksti toteaa, että Äärimmäinen ÄitiJumala loi ensimmäisenä helmen, joka sisälsi pian fyysisen muodon saavan universumin ainesosat. Seuraavaksi Yezidi tekstit mainitsevat, että neljänkymmenen vuosituhannen ajan tätä helmeä hautoi alkulintu, mitä pidetään ensimmäisenä Melek Tawsin muotona, ennenkuin hän jakautui Seitsemäksi Suurenkeliksi. Tämä helmi kuoriutui räjähtämällä fyysiseksi maailmankaikkeudeksi.

Seitsemällä Suurenkelillä on nimensä ja ne liitetään kuhunkin viikonpäivään. Meshefê Re kertoo luomisen seitsemästä päivästä: “Ensimmäisenä päivänä He, Äärimmäinen ÄitiJumala loi sunnuntain. Tänä päivänä He, loi enkelin, jonka nimi oli Azra’il. Tämä on Melek Taus, joka on suurin kaikista. Maanantaina He loi enkelin nimeltä Darda’il. Tiistaina He loi enkelin nimeltä Israfil. Keskiviikkona He loi enkelin nimeltä Mika’il. Torstaina He loi Gibra’il enkelin. Perjantaina He loi Shimna’il enkelin. Lauantaina He loi Nura’il enkelin, joka on Yadin. Ja ÄitiJumala teki Melek Tausista suurimman heistä.” Luomisestaan asti Seistemän Suurenkeliä on liitetty niihin päiviin, joina ne luotiin. Melek Tausin päivä sunnuntai.

Tultuaan luoduiksi Seitsemän Suurenkeliä alkoivat tuottaa Maata alkuperäisen helmen aineksista. Maa säilyi paljaana ja karuna ja sitten yhtäkkiä saapui intensiivisten, jatkuvan vulkaanisen toiminnan ja maanjäristysten vaihe. Rauhoittaakseen Maan epävakaista ravistautumista, Äärimmäinen ÄitiJumala lähetti Riikinkukkoenkelin Maahan, jotta tämä asettaisi sekä maankuoren, että lahjoittaisi sille monivärisen kasviston ja eläimistön. Kun Melek Taus laskeutui fyysiseen ulottuvuuteen Hänen seitsenvärinen sateenkaariminänsä aineellistui upeaksi seitsenväriseksi linnuksi, riikinkukoksi. Näin hän lensi ympäri maapalloa, jotta siunaisi sen jokaista kolkkaa ja viimein hän laskeutui alueelle, joka nykyään tunnetaan Lalish’ina, paikkana, jota Yezidat kunnioittavat kaikkein pyhimpänä maapallolla ja joka sijaitsee pohjoisessa Irakissa. Täältä Melek Taus kykeni rauhoittamaan Maan, samalla kun hän peitti sen Riikinkukon väreihin.

Saatuaan Maan kehitykselle vakaammaksi paikaksi, Suurenkelit aloittivat ihmisen luomisen. Kaikki Suurenkelit osallistuivat tähän, ja kunkainenkin lahjoitti hänelle ruumiillisen aistin elämän kokemista varten. Yksi antoi hänelle korvat, yksi nenän, yksi suun jne. Ilman sielua ihminen oli kuitenkin vain eloton kasa. Niinpä Melek Taus puhalsi elävän hengen ihmiseen. Kun ihminen nousi jaloilleen, Melek Taus kiepautti hänet nopeasti ympäri kasvot kohti aurinkoa, jotta hän ymmärtäisi, että on oli olemassa jotain häntä paljon suurempaa ja että päivittäinen Äärettömän ÄitiJumalan rukoileminen auttaisi häntä muistamaan tämän totuuden. Sitten Melek Taus saneli rukoukset, joita Adamin ja hänen jälkeläistensä ympäri maailmaa tulisi toistaa ja hän kertoi ne 72 kielellä, koska Adamin ja Eevan kohtalona oli saada 72 poikaa ja 72 tytärtä, jotka kansoittaisivat maan 72 aluetta. Tämän jälkeen Riikinkukkoenkeli ilmoitti Adamille, että jos hän ja hänen jälkeläisensä pitäysivät sinnikkäästi oikeudentunnossaan, he viimein kohtaisivat ja tuntisivat Äärimmäisen ÄitiJumalan henkilökohtaisesti. Sillä välin Melek Taus olisi heidän suojelijansa ja opettajansa, vaikka sitten viipyisikin pääasiassa toisessa ulottuvuudessa.

Niille, jotka ovat hänelle omistautuneet ja jotka häntä kutsuvat, ilmestyy Melek Taus monissa muodoissa, valkoisena valona, sateenkaarena, poikana, nuorena miehenä, käärmeenä ja tietenkin riikinkukkona.


Rosa

1 kommentti:

man with desire kirjoitti...

http://koti.phnet.fi/petripaavola/enkelinilmoitus.html

Todella jännä enkelin ilmoitus ja ilmestyminen!